Белая Лілія Сталінграда (3 фото)

Ця коротка блондин дівчина є найбільш продуктивним пілотом в історії. На її рахунку 16 збитих повітряних суден (до них в групі). Лідія Литвияк стала штормом Luftwaffe над Сталінградом та Ростовом. На витяжці свого бійця розфарбували білу лілу, тому її називали «Білі лілії Сталінграда».

18 серпня 1921 р. Від 14 років навчається в повітряному клубі. У віці від 15 років вона зробила свій перший самостійний рейс. Після закінчення Херсонської авіаційної школи пілотних інструкторів працювала в Калінінському аероклубі. Я навчав 45 пілотів. У 1937 р. батько Лідія був заарештований і постріл.

У 1942 р. приєдналася до Жіноча бойовика, припускаючи відсутній 100 годин. Освоєно Як-1. Перший бойовий рейс, виконаний в небі над Саратовом. У серпні 1942 року група потрапила до німецького брата Ю-88. У вересні було передано до 437-го авіаційного регулювання бойових дій (287-го дивізіону бойових дій, 8-й авіаційної армії, Південно-східний фронт).

Белая Лілія Сталінграда (3 фото) (Б)

В одній з битв, її Як-1 розстріляли на ворожу територію. Лідія вийшла з неї і кинулася до флісу, вистріливши німці на її виконання. Коли вороги були вже дуже близькими, і останній патрон в бочку залишився, один з наших бурфорів прийшов на порятунку. З його вогнем він зробив їх лежати і висаджувати поруч. Лідія вичавила в кабіну, на клапці пілота, ауфедерезин!

1 серпня 1943 р. зняв три ворожі літаки, але не повертався з останнього рейсу, який день. Заголовок Героя Радянського Союзу не давали тривалий час, оскільки Лідія була вказана як зникла. Правосуддя було подано лише у 1990 році, а не до вимог Союзу. Вона потрапила в книгу рекордів, а в аніме. І я дивлю на цю картину і я думаю: коли вона загинула, вона не була навіть 22 років.