2393
Небезпечні розваги: простий повторювати високовольтний генератор
Добрий день, дорогі люди.
Цей пост буде трохи незвичайним.
У ній я розповість вам, як зробити простий і потужний високовольтний генератор (280,000 вольт). Я взяв Марксянову схему генератора як основу. Особливість моєї схеми полягає в тому, що я підрахував її за доступними і вигідними частинами. Крім того, сама схема легко повторюється (навіймала мені 15 хвилин, щоб зібрати її), не вимагає регулювання і починається перший раз. На мій погляд, набагато простіше, ніж трансформатор Тесла або багатоплічник напруги Cockcroft-Walton.
Принцип роботи
Відразу, після переходу, конденсатори починають заряджати. У моєму випадку до 35 кілограмів. Як тільки напруга досягає поріг одного з розрядників, конденсатори через розрядник з'єднають в серії, що призведе до купання напруги на конденсаторах, підключених до цього розрядника. Через це решта розрядників працює практично миттєво і напругою на конденсаторах додається вгору. Я використовував 12 кроків, тому напруга повинна бути багатоплічена 12 (12 х 35 = 420). 420 кілограмів майже половина метрового розряду. Але на практиці з урахуванням всіх втрат, розряди склали 28 см. Збитки були пов'язані з коронними розрядами.
р.
Детальніше:
Сама схема проста, складається з конденсаторів, резисторів і розрядників. Вам потрібен джерело живлення. Оскільки всі частини є високовольтними, виникає питання, де їх отримати? Тепер все в порядку:
1 - резистори
Потрібно 100 кОм резисторів, 5 Вт, 50 000 вольт.
Я спробував багато фабричних резисторів, але не можна витримати такий стрес - дуга, що протруюється над тілом і нічого не працювала. Неприємний googling дав несподівану відповідь: майстри, які зібрали генератор Marx на напругу понад 100 тис. т, використовували складні рідкі резистори генератора Marx на рідкі резистори або використовували дуже багато кроків. Я хотів щось простіше і зробив резистори з дерева.
Він зламав дві плоскі гілки сирого дерева на вулиці (сухий струм не веде) і включив перше відділення замість групи резисторів вправо конденсаторів, другий відділ замість групи резисторів зліва від конденсаторів. Виявилося дві гілки з багатьма висновками на рівні відстані. Я зробив висновки, обмочуючи проточну дріт над гілками. Як показує досвід, такі резистори можуть витримати десятки мегавольт (10,000,000 т.с.).
2 - конденсатори
Це простіше. Я взяв конденсаторів, які були найдешевші на радіоринку - K15-4, 470 штф, 30 кВ, (вони також грчітки). Вони були використані в лампах телевізорів, тому тепер вони можуть бути придбані в розбирання або попросити безкоштовно. Напругу 35 кіл, які вони добре витримують, ніхто не зламав.
3 - блок живлення
Щоб зібрати окрему схему для живлення мого генератора Marx, я просто не підняв руки. З іншого дня сусід дав мені старе ТБ "Електрон ТЦ-451". Кіноскоп анод в кольорових телевізорах використовує постійну напругу близько 27000 т. Я відключив високовольтний дріт (посадковий стакан) від аноду кіноскопа і вирішив перевірити, що дуга призведе до цієї напруги.
//www.youtube.com/embed/VQ9Ay0hylqg?wmode=opaque
Зігравши багато з дугою, я прийшов до висновку, що схема в телевізорі досить стабільна, легко витримує перевантаження і в разі короткого замикання, захист працює і нічого опіків. Схема в телевізорі має запас потужності і вдалося прискорити її від 27 до 35 кілометрів. Для цього я перекручував R2 регулювальну машину в модулі живлення телевізора так, щоб потужність в нижньому вітрині від 125 до 150 вольт, які в свою чергу призвело до збільшення анодної напруги до 35 кілограмів. Якщо ви намагаєтеся збільшити напругу ще більше, то транзистор KT838A проникає в нижній регістр телевізора, тому вам не потрібно перестаратися.
Процес складання
З мідним дротом я прикріпила конденсатори до гілок дерева. Між конденсаторами має бути відстань 37 мм, інакше може бути небажана поломка. Вільні кінці дроту я зігнути так, щоб він виявився між ними 30 мм - це будуть розрядники.
Краще побачити один раз, ніж чути 100 разів. Дивіться відео, де я докладно про процес складання і роботу генератора:
//www.youtube.com/embed/lRgYai6FlCQ?wmode=opaque
Техніка безпеки
Необхідно взяти особливу обережність, так як схема працює на постійній напругі і розряд навіть одного конденсатора швидше за все, буде жирним. При переключенні на контур, необхідно бути на достатній відстані, оскільки електрика проникає через повітря 20 см або більше. Після кожного відключення необхідно випускати всі конденсатори (навіть ті, які знаходяться в телевізорі) з добре підземеним дротом.
Краще видалити всі електронні листи з приміщення, де будуть проводитися експерименти. Виписки створюють потужні електромагнітні імпульси. Телефон, клавіатура і монітор, показаний в моєму відео, з замовлення і більше не ремонтуються! Навіть в наступній кімнаті мій газовий котел вимкнений.
Ми повинні тримати вуха безпечними. шум від розрядів схожий на постріли, потім він кілець в вухах.
Цікаві спостереження
Перше, що ви відчуваєте, коли ви ввімкнете, як електрика повітря в номері. Електричне поле так висока, що воно відчувається кожним волоссям тіла.
Ви можете бачити коронні виділення. Гарний розмитий світиться навколо деталей і дротів.
Постійно злегка електрорізи, іноді ви навіть не розумієте, що: доторкнувшись до дверей - пропущений іскр, бажали взяти ножиці - знімати з ножиць. У темряві я помітив, що іскри пропущені між різними металевими об'єктами, які не пов'язані з генератором: в дипломаті з інструментом, іскри стрибають між викрутками, плоскогубцями, паяльником.
Світильники висвітлюються самостійно, без дротів.
Озон пахне, як громіздкий будинок.
Висновок
Всі деталі будуть коштувати близько 50 грн ($5), це старий телевізор і конденсатори. Тепер я розвив принципово нову схему, щоб отримати метрові розряди без зайвих витрат. Ви можете запитати: що таке застосування цієї схеми? Відповідь полягає в тому, що є додатки, але нам потрібно обговорити їх в іншому темі.
Все, що я маю, тому будьте обережні при роботі з високою напругою.
Джерело: habrahabr.ru/post/212997/