Теплий світильник

Після випадкового повідомлення про те, що 90% виробів на хабі з тегом "теплий світильник" говорять про що-небудь, але не про технології лампи. У той же час кілька публікацій про лампи пристрої збирають багато вподобань захоплюючих коментарів.

Я не можу пам'ятати, як або коли ця дивна ідея прийшла до мого розуму, щоб побудувати підсилювач труби. Чому, теж, не зовсім чіткий - музичний коханець У пам'яті цього часу залишилися підлогові динаміки Wharfedale Diamond 8.4, останні роки використовується виключно як декоративна підставка для квітів. Як це може, думка так глибоко опинилася в моєму розумі, що почала дозвілля вивчення ресурсів профілю, читання форумів, пошук діаграм підсилювачів ламп "для чайників", тощо. Недолік будь-якого досвіду в спілкуванні з технологією лампи (найсучасніший гаджет пам'ятаю – телевізор в студентському гуртожитку на початку 90-х років минулого століття) злякався і приваблює одночасно.

Не було для відкриття чудового ресурсу http://tubelab.com/. Мій вибір було прийнято рішення на одностроковому підсилювачі Tube Lab Simple Single End (SSE), ідеально підходить для моїх інтересів, а саме: простий підсилювач для новачків з мінімумом компонентів, без регулювання, в той час як досить універсальний і, судячий відгуками, добре прованс. Порядок оплати був здійснений на сайті (в будь-якому місці крім Росії та Італії), оплата через Paypal, коротке листування з розробником, досить швидка доставка двох дошках (На додаток до SSE, плата також була замовлена для розширеної версії Tublab SE - так, щоб говорити "для зростання"). Було прийнято рішення замовити компоненти через e-bay, не швидко, але надійно і недорого - час доставки було компенсовано зручністю (відкладені по пошті, дозвілля пошук сидячи на комп'ютері). Процес взяв досить довгий час, але я був особливо повільним (з моменту оформлення дошки до моменту успішного включення його майже 2 років).

Перші компоненти отримали

На сайті проекту немає сенсу описати процес складання щита підсилювача, докладні інструкції з фотографіями доступні. Особливо задоволений відмовником відповідальності

Ми не несемо відповідальності за травми, нещасні випадки, дії випадкової недоторканності, горіння вашого будинку вниз, вибухові частини та інші небажані дії (всі з них можливі) внаслідок використання NY інформації, що міститься тут.
ПерекладМи не несемо відповідальності за травми, інциденти, акти випадкової безсонності, опіковані будинки, дуплексні сполуки та інші небажані наслідки (всі з них можливі) внаслідок використання інформації, що міститься на сайті.
Деякі рекомендації, отримані в процесі вивчення матеріалів.
  • Не встановлюйте електроліти «до точки», між ними і дошкою слід мати невеликий проміжок. Справа в тому, що при пайки ноги нагрівається і протяжується, а охолодження загортається, а, з щільною посадкою, її можна просто збити підкладку. З огляду на те, що процес нагріву відбувається регулярно в підсилювачі лампи, в цей момент варто звернути увагу.
  • шасі вихідного і силового трансформатора повинні розташовуватися перпендикулярно для зменшення взаємного впливу.
  • Вхідні аудіороз'єми виділяються з шасі, щоб виключити можливість появи «земних петель» в сигнальних лініях. Якщо дріт щититься, то екран заземлюється тільки на одну сторону.
  • Замовити запасні частини, щоб уникнути затримок в логістиці і заощадити на доставці.
  • І найголовніше, будьте обережні з покупкою компонентів на eBay (більше на цьому пізніше).
Один з проблем, які довелося зіткнутися, був вибір трансформаторів (потужність і вихід) - досить важко купити трансформатор з бажаними напругами, якщо 110-вольтова версія зазвичай доступна в американських роздрібних магазинах, то трансформатор для 220В необхідно замовити від виробника і чекати 45-60 днів. Крім того, вони досить важкі і собівартість доставки з США практично подвоює вартість замовлення. На щастя, в Німеччині знайдено підходящу версію (Hammond 374BX), яка дозволила значно заощадити на поставці і замовити дросель (індуктивність) для використання в вихідного фільтра джерела живлення. Перша помилка - замовлення індуктивності, я підібрав опір, повністю забуваючи про струм, в результаті я отримав котушку з поточним обмеженням 100 м замість мінімальної необхідної 170 м, мені довелося піти в більш простий і менш якісний варіант з RC-фільтром і купити відповідний резистор дроту, змінити резистор на котушку, при бажанні ви можете в будь-який час. З вихідними трансформаторами було простіше, достатній час доставки був тільки Transcendar, всі параметри підходили до моделі TT-119.

Нарешті, ми прийшли, коли всі компоненти були отримані, був вільний час і нічого не завадило бачити, як це буде працювати. При порушенні всіх норм безпеки всі з'єднання були зроблені безпосередньо на столі перед монітором.

Старий LG-P500 був запрошений на роль джерела сигналу, спікерів музичного центру запрошували на роль спікерів, він взяв червоною стрічкою і трохи відвагою. Тадаам - освітлення відбувалося, нічого не вибухнув, світильники запалюються красивим помаранчевим світлом ... і тиша, а точніше, якщо покласти вухо до колонки, можна навіть почути музику на фоні шуму, але це не «теплий світильник», що я підхоплюю чути.

Перше, що я вирішив перевірити, була напругою на виході випрямляча, і я був відразу неприємно сюрпризом, замість очікуваного 375V x √2-27V = 503.33V (напруга на вторинному перемноженні коренем падіння 2 мінуса на лампі), я бачив майже 550V на виході випрямляч і відповідно 525V B+ (анодика напруга). Не було бажання перевірити електроліти для витривалості (вони розраховані на 500 В) і відключили живлення. Після перевірки мережевої напруги я знову здивився - вона виявилася більш ніж 240V (далі опитування сусідів підтвердили, що це випадок для всіх). На щастя, трансформатор можна перемикати на цю напругу. На другому перемикачі напруги повернулися до нормального, але стовпчики мовчать за колишньою, подальша перевірка виявила відсутність анодної напруги на вхідному тріоді, що на мій погляд вказується несправність тільки напівпровідникового пристрою - регульованого джерела струму IXIS10M45.

З огляду на те, що проблема була пов'язана з перенапругою та/або продавцем китайських ebay, замовивши нову пару IXIS10M45 з Англії, здавалося більш надійним і швидким. Я повинен сказати, що наступна включеність завершилася точно так само, як і перша, і друга, нові деталі, хоча вони виглядали абсолютно різні, відмовляються працювати точно так само. На цій точці я почав турбуватися, як обидва канали поводяться однаково, і напруга на анодах 12AT7 була повністю відсутня. З тих пір не було нічого іншого в цьому контурі, крім фактичної лампи, регулятора струму і передчасної робочої тріфлі, підозра впала на лампу. Аукціон на ebay дозволило купити ECC81 (європейський аналог американського 12AT7), а в той же час ще одна партія IXYS 10M45 (повинна, китайський продавець вже з запасом тільки в разі). Третя партія 10M45 виглядала (і ранг) точно так само, як і другий, заміщав лампу і IXYS одночасно для чистоти експерименту, від'єднавши все зайве (другий каскад) і за четвертий раз знайшли нічого на аноді першого тріоду.

Повна відмова від розуму, як це може бути. На дошці макета я збираю просту схему з світлодіодом і регульованим струмом (застосував доручений один з третьої партії), що працює з джерела живлення ноутбука - і НЕ МОЖЕ!!!!

Габаритний зображення

У цей момент я почав переслідувати ідею універсальної конспірації, не навіть що потрібно було працювати... і я знову вирішив замовити проблемні чіпси, тільки через перевірений продавець (Дігікі). І ще раз трапилися труднощі, коли вони не повинні були. Перша проблема (в Digikey, мінімальна вартість доставки до мого регіону була $75, навіть за замовлення $5). Ця проблема була вирішена за допомогою американського посередництва, але другий з'явився після розміщення замовлення - лист прийшов до моєї електронної пошти, щоб підтвердити, що я не терорист, щоб заповнити форму BIS711 (який цікавиться goo.gl/VAkDYB). Я замовив регулярні радіо частини до Американської адреси, чому необхідно заповнити цю форму при покупці звичайних радіозапчастин, які ще не розуміють. Зазначивши своє ім'я та адресу в усіх сферах, а саме: Я є кінцевим користувачем, я є офіційним представником кінцевого користувача, я покупець, Я експортер і вказав, що в той же час я приватна особа, відправлена заповнену форму на Digikey, і наступного дня я отримав підтвердження замовлення і походи в посилку.

Наступна партія зовнішнього вигляду відрізнялася від усіх попередніх, які прищепили певну опімізм (фото нижче)

р.

Перевіряє на дошці макета радості, світлодіодні щасливо змінюють яскравість в залежності від опору резистора. П'ять хвилин, щоб замінити частину на дошку.

... наступного нахилу і з колонок звучить музика.

Як виявилося в процесі спілкування на профільних форумах, підроблені радіо деталі на eBay стають великою проблемою. Ось які модератори Diyaudio
Fake частини є справжньою чумою. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
Я ніколи не купую напівпровідників або електролітичних конденсаторів на eBay з цієї причини.

ПерекладЗроблені запасні частини - це неприємність нашого часу і шанси працювати в них з невеликими терміновими покупками досить великі
Я ніколи не купую напівпровідників або електролітичних конденсаторів на eBay.
В результаті я оплачував, повернув свою самооцінку, і стала розбіжним з eBay. Зроблено справу, як призначене для тестування макетів, але несподівано сподобалося.

р.

На даний момент підсилювач працює разом з Raspberry Pi & Volumio (як джерело), звук дійсно дуже приємний і дуже теплий (+65C). У планах поліпшити корпус, долати трохи переважаючу гумку, тиснений USB DAC (lamp Sound card), можна додати пульт дистанційного керування. Якщо є інтерес, я описую процес виготовлення справи, а також розповість про виявлені проблеми та шляхи їх усунення.

Джерело: habrahabr.ru/post/213215/