Мільйонер за вартістю "Понтів"

"Будж нашої сім'ї чотири - 42-46 тис. рублів на місяць" (Коммерсантний секрет фірми, No7 (323), 02.07.2012)

Я відсвяткував Новий рік у Франції. У ресторані є обов'язковий код. Максим зробив мене купити костюм, сорочка і взуття. Я витратив 450 євро одночасно. Спеціальна ситуація для мене: зазвичай я купую три костюми кожні три до п'яти років на заводі «Болшевичка», всі вони коштують 12-15 тис. рублів. Як економічна людина, я ще пам'ятаю цей випадок до Макса.

Телефон, автомобіль, квартира або одяг не може бути фетишом. Для нормальних людей вони не можуть. Звичайно, ідея «Понта є більш дорогим, ніж гроші», хоча, спасибі Богу, практично зникла особиста безпека, круті автомобілі і секрети з четвертим розміром груди. Якщо люди починають вірити, що щось може бути індикатором стану. Для мене, гроші, як кулькова ручка, інструмент для використання. Згода, вона приступає до ручок кулькової точки.

Моя дружина і діти відчувають себе однаково про гроші. Особисто, за мене, тема особистих фінансів та корпоративних фінансів є незрівняною – Я формую бюджет сім’ї таким же чином, як компанія. На інвестиційному плані є операційні витрати, а всі витрати – тільки на інвестиційний план. Я пропагую економію в бізнесі – так само, наскільки ми живемо. Тепер бюджет нашої родини чотирьох осіб становить 42-46 тис. рублів на місяць. Для поточних потреб. Про половину грошей витрачається на товари, які я купую в Ашані, близько 8 тис. рублів — на комунальні витрати, відпочинок — розваги, як кіно пару раз на місяць і ресторанів, як Якіторія.

Так, я можу дозволити більше, майже все, але чому? Сюрприз хто? Хто може довести що-небудь? Це фізіологічні комплекси. У мене є Mercedes-Benz Gelandewagen. Безумовно не найдешевший автомобіль. Просто на газі за хвилину. Я купив його, як він повинен, б/в, три роки. І звичайно, на кредит. Потрібно оплатити покупку відразу, але середній курс на автокредиті становить 15% річних. Якщо я інвестую в мій бізнес, я зароблю багато іншого. Новий Мерседес може показати тільки перед шістками, і якщо ви живете і спілкуєтеся в колі рівних, ви будете виглядати як ідіот. Я досить інвестую в великі, красиві проекти, ніж витрачати на себе і красиві іграшки.

Дмитро Потапенко, керуючий партнер групи з розвитку менеджменту

р.