Імпостер синдром

Навіть найуспішніші підприємці не мають імунітету до синдрому імпростра. Термін був опублікований в "70-ті роки, і сама хвороба описана як страх індивіда власних успіхів, схильність розглядати себе не як смарт або талановитий, як інші думають. Ті, хто відчуває себе як чіти, відхиляють свої досягнення на зовнішніх факторах, таких як щасливий збіг, добре хоровий час, просто особистий шарм, але не талант. Психологічні дослідження, що проводяться на початку 80-х років, показали, що два з п'яти успішних людей вважають себе шахрайськими.

Ви часто знайдете людей з цим синдромом серед своїх клієнтів?

Досить часто. Це значна частина клієнтів, які вважають себе «поганим», «поганим» і звертаються до психолога до «до чогось до них», «право» і «корект».

Я думаю, що кількість людей з цією проблемою зросла. Ми живемо в світі, де ми неможливі бути «лим» або «адміністрацією». З усіх боків ми назвали «великим», краще «великий,» і значним. Зважаючи на себе, що ви не можете зробити щось зараз неприпустимо, навіть з так званої (псевдо) "психологічної" точки зору неправильно. Все це призводить до того, що люди починають відчувати себе «недостатньо», і тому «іпостери».

до Що, на вашій увазі, є причини появи таких комплексів?

На додаток до того, що я сказав, є багато інших причин. Вплив батьків, «сирний порядок» (молода дитина в сім'ї), психологічна травма, викликана недостатністю в області, яка є гіперчутливою для людини. Але для того, щоб впоратися з цим синдромом, не так важливо, на мій погляд, знати причини. Важливо розуміти, як зараз, в цьому моменті в житті людина робить себе непрозорим, який є механізмом внутрішнього освоєння, який кожен раз, з недорогою точністю, призводить до відчуття невідповідності.

Як це синдром впливає на розвиток бізнесу?

Це може мати позитивний ефект.

«Імпостер» постійно прагне перетворювати з «потворного качка» в красивий лебідь. Багато людей вибирають цей кар'єрний шлях. Вони працюють над собою, намагаються довести себе і інших, які вони займають своє місце за правом. Єдина проблема полягає в тому, що не є зовнішнім досягненням, а не найбільшим, ніколи не буде звільнити людину від проблеми, яка лежить в ньому. Я думаю, що більшість топ-менеджерів відчувають себе такими, як Невидимий. Шахрай, який вигорає «імпостер» з внутрішньої сторони, іноді бере форму великого гордості, тобто непрозор намагається виглядати краще іншим, щоб вони не помітили свою «імагнітну» незначність.

Це може бути негативним. «Імпостер» не розвиває себе і не розвиває бізнес, бо я впевнений, що це не гідне навіть місця, де зараз. Таке «імпостери» вирішили не переходити, відхиляти цікаві пропозиції, не приймати нагороди, які вони заслуговують, згідно інших осіб.

Як підприємцю впоратися з таким синдромом?

По-перше, не використовуйте рецепти з серії «Ви самі знаєте, що ви добре...» Це включає в себе участь у тренінгах з особистісним зростанням, де люди «погані» з почуттям самодостатності. Все це призводить до замкненого кола. Людина буде «просувати» хороші речі для себе, слухати інших і залишити на деякий час від «фази невагомості» до «фази відмінності». Але нічого не змінює! Якщо ви не знаєте, що хтось ще не забуває!) або засвідчіть ("Добра робота, ви заслуговуєте на це місце, ви заслуговуєте його з роботою!"). Проблема полягає в тому, що люди обох етапів судять себе. І це, як ви знаєте, не варто робити. Тому відповідь на питання «як впоратися» проста – не судити себе. По-справжньому, трохи складний.

Якщо це можливо, то деякі конкретні приклади з життя (не потрібно згадати назви компаній, досить назвати сферу підприємницької діяльності).

Компанія отримала роботу в рекрутинговому агентстві. Упродовж шести місяців він зробив кар'єру, що інші люди змушені зробити в п'ять років. За кілька разів зросла заробітна плата. Рік після початку роботи, мій клієнт отримав щорічну нагороду «Дієвід року». Нагорода була представлена президентом компанії, яка прийшла спеціально з Англії. І через два тижні після церемонії клієнт сидить в офісі і розмовляючи про те, що як професіонал, він нічого, не працює і не потрібно взагалі. Не можна описати весь цикл робіт в цьому випадку такі проблеми не можуть бути вирішені в одному або двох засіданнях.

Головне завдання для непрозора полягає в тому, щоб дозволити собі бути, просто бути тим, хто ви, і зупинити слухання себе і інших.

Автор: Коноров Федор