2596
Нейрологічного рівня
Тема логічних рівнів була розроблена Робертом Ділсом як узагальнення ідей, які висунули найбільшими філософами ХХ століття Григорієм Батишеном та Бертраном Русселем.
Людина здавна прагнула створити і організувати різні ієрархії (соціальне, значення, когнітивне і так далі). Навіть для того, щоб вибрати їжу в величезному супермаркеті, ми повинні мати деякі вподобання, тобто створити в собі «суб'єктивна нерівність» між пропонованими продуктами (інше ми повинні купити все або штамп про голодування). Переваги поступово формують переконання, і кожен може бути на різних логічних рівнях.
Р. Ділтс запропонував наступну піраміду логічного рівня (див. фігуру)
Закон Пірамідів стверджує, що «зміна, що відбувається на нижчому логічному рівні практично ніколи не призводить до зміни на вищому логічному рівні, а також зміни, що відбуваються на більш високому рівні, майже завжди призводить до зміни на рівні нижнього рівня». Впевненість, що «магазин закритий, тому що він реконструйований» значно менше впливає на мене, ніж віра, що «Я ніколи не отримую те, що я хочу». В цілому, ми можемо сказати, що переконання мають більш сильний вплив, оскільки вони стають (1) більш узагальненими і (2) більш індивідуалізованими. «У мене є автомобіль» (рівень навколишнього середовища), «Я можу їздити на машині» (рівень вологості) і «Я людина, яка не може обійтися без автомобіля» (основний рівень оригінальності). І, ймовірно, є великою відмінністю мислення і поведінки двох людей, одна з яких говорить: «У мене є дитина,» і інших говорить: «Я став батьком». Коли людина переконана, що він програє, і не просто випадково зробив неправильний рух, він має набагато більший вплив на нього. З точки зору НЛП дуже важлива модель логічних рівнів для вибору роботи з клієнтом. Як правило, ефективне рішення для будь-якої проблеми на вищому логічному рівні. Наприклад, якщо хтось розповідає про те, що вони засвідчують, що вони втратили кохану людину (перемін у їх оточенні та поведінці), ви можете нагадувати, що вони залишають своєю здатністю любити та будувати стосунки.
Опис рівня
Коли ви познайомитеся з логічними рівнями, то перше, що приходить до розуму, є добре відомою людиною властивістю - поставити все на полиці. Продовжуємо аналогію, ми можемо сказати, що вивчення піраміди рівнів є хорошим способом вивчення самої «кришки», з усіма її полицями. У моделі Р. Ділтс звертається увага до самої системи розташування полиць, а що лежить і де. Такі знання дуже корисні в практиці. Особливо коли все викладається на полицях, і що саме і де особливо - вже забули. Кожен «полох» такого «шкету» призначений для зберігання абсолютно специфічного виду інформації. Кожен логічний рівень – унікальний набір категорій предметного досвіду. Давайте подивимося, що лежить за назвами рівня.
" Рівень навколишнього середовища"
Включає конкретні зовнішні умови, в яких відбувається ваша поведінка і взаємодій, автор моделі вводить визначення. Після визначення ми доповнюємо її з інформацією від радянського енциклопедського словника: «Природа є середовищем існування і активність людства, природний світ навколишнього людини і матеріального світу, створеного ним».
Як скаже новий російський, це «пристойний бетон» рівень. Все, що може бути вираженим за словами про цей рівень відповідає питанням популярної телепрограми: Що? Де? Коли? і інші подібні питання, такі як: З ким? Хто? По суті, рівень навколишнього середовища описує певну територію, «зона розміщення» особи.
Рівень навколишнього середовища - це сукупність категорій досвіду, які мають властивість статичних засобів (тобто, без змін часу). Час на цьому рівні - це просто інший вимір, уточнюючи позицію щодо цього. Немає руху. Рух вище на рівні дії.
« » » » » » » » » » » » » » Цей рівень відноситься до поведінкової активності або результату в середовищі—тобто, припускає, що сталося, де і з ким.
Рівень дії
Часто згадується як рівень поведінки. Енциклопедичний словник визначає поведінку як «природна взаємодія живих істот з навколишнім середовищем, в тому числі їх рухова активність та спрямованість на навколишнє середовище». Таким чином, цей рівень, відповідь на питання "Що робити?", присвячена інформації про зміни та рухи, виражені різними дієсловами. Відсутня швидкість як індикатор руху. Прогулянка - одна швидкість. Я працює -- різна швидкість. Я гонщик на повній швидкості - третя швидкість. На цьому рівні часу більше не є додатковою координацією, але замір змін. Виявляється, рівень дії відповідає проблемам, схожим на ті, що накладаються кінематикою – осередком теоретичної механіки, яка вивчає тільки механічний рух органів без аналізу умов і причин, які визначають цей рух.
Умови та причини руху повинні бути затребувані на рівні здатності.
За словами енциклопедського словника, здібності є «індивідуальні характеристики людини, які є предметними умовами для успішної реалізації певного виду діяльності. й
"Набагато наших поведінкових стебел з психіки та інших внутрішніх процесів, ресурси яких знаходяться у нас. Це рівень досвіду, який стоїть за вашим прямим сприйняттям навколишнього середовища, Dilts визначає зміст цього рівня.
На цьому рівні групи НЛП різні алгоритми та стратегії за поведінкою та відповіді на питання «Як?» Це включає в себе різні стани, які є ресурсами в реалізації стратегій. Можливості - двигуни, внутрішні сили нашої поведінки, джерела руху.
Відповідь на питання: «Що викликає ці сили?» лежить на вищому рівні переконань і цінностей.
Р. «Ваша віра і цінності виходять за межі індивідуальних думок і служать для підтримки, пригнічення, або узагальнення цілих стратегій, планів і ліній примушення. й
Цей рівень цікавий тим, що можна слідувати еволюції моделі логічних рівнів і відчути, що ця модель жива і розвивається під впливом практики.
Спочатку доменне ім’я тільки включили віру. Тоді ім'я з'явилася віра і цінності як свого роду об'єднання. Далі, як практика все частіше вимагає визначення між переконаннями і значеннями, з'являються два окремих підрівня: підрівню вірування і значення підрівню. Кожна з них важлива і неповторна. Тим не менш, вони не виділяються як окремих рівнів і співіснують разом. Тут ми розглянемо їх окремо.
Беліфс.
В енциклопедичному словнику, не дивно, не існує визначення поняття «персуазія». Не існує такого визначення навіть у філософському словнику радянських часів. Це все більше, коли ви пам'ятаєте, що по всій минулій епоху ми боїлися за наші переконання, і що ми боїмося, виходить, не є навіть певним.
Ми будемо переходити на інші джерела. У словнику російської мови є два визначення, які відрізняються високим ступенем узагальнення: «Бельєф є твердим поглядом на те, що утворюється на основі будь-яких ідей» і «Бельєфів – система поглядів, світогляд». Більш детальне визначення приписується до Socrates: «Берези є «рефлексами» людини, його фіксовані реакції на певні аспекти життя». Роберт Ділтс один раз сказав: «Беліфи є узагальненням будь-яких відносин між проявами життєвого досвіду. й
Що ми говоримо про деякі стабільні з'єднання, які відповідають питанням «Чому? Як це пов'язано? Це або причинно-ефектні відносини, такі як «Якщо я здоровий, я можу допомогти іншим», або логічні стосунки, які використовуються операторами порівняння, такі як «Червоні яблука краще, ніж зелені яблука». Особливий випадок – рівноправність: «що в лобі, що на лобі – це все одне» або рівновага: «Смоктання (однорівне) шкідлива.» Крім того, при утилізації рівня віри є цілим набором логічних і алгебраїчних операцій, які можна знайти тільки в арсеналі математики.
Модель логічних рівнів є характерним прикладом досвіду на рівні вірувань, оскільки (див. початок статті) модель працює з взаємозв’язками предметного досвіду.
На цьому рівні, як в звичайній математикі, можна залучити в арифметичне, тобто з'єднати елементи сенсорного досвіду, або алгебри, що переміщаються з «бетонних чисел» до певних змінних сутність датчика не визначена, або замінюється після перетворень, або взагалі не замінюється. Ми говоримо про номінальні, об'єкти мови, позбавлені чутливого досвіду. Ці об'єкти часто вірно вважаються шкідливими і боротися з ними за допомогою метамоделі. Однак, без таких «алгебраїчних змін» нашого досвіду, тим самим «проблемним рівнянням» з новими «бетонними номерами» буде новий для нас кожен раз, і нам доведеться знайти спосіб вирішення цього нового, часу витрат і ресурсів.
Значення.
Це джерело змінних, які використовуються у віруванні. Це реальність номіналізацій і концепцій, які мають дуже велику вагу узагальнень і мають основну рису рису рису характеру - значення.
За словами енциклопедського словника, «значення є позитивним або негативним значенням об’єктів навколишнього світу для людини, соціальної групи, суспільства в цілому, визначених не своїми властивостями в собі, але за їх залученням до сфери життя людини, інтересів та потреб, соціальних відносин». Значення є запорукою розуміння рівня, який відповідає питання «Чому важливо? й
Цінності, як фундамент або палі особистого досвіду. Пороги з'єднуються з вірою, які підтримують значення. Вся структура в цілому формує основу будівлі, яка називається особистою ідентичністю.
Історія.
Від NLP Енциклопедія: « Рівень ідентичності знижує систему вірувань і цінностей в почуття...» Рівень ідентичності вказує, що особиста роль або почуття себе пов'язана з проблемою або результатом: Хто повинен брати участь? Які переконання, цінності, здібності та поведінки пов'язані з різними ролями?
До цього визначення енциклопедського словника: «особистісність – це стабільна система соціально значущих ознак, які характеризують особу як члена товариства або громади», ми отримуємо вичерпний опис категорій досвіду, які на цьому рівні.
Якщо логічний рівень вірувань і цінностей – це алгебра людського досвіду, то рівень ідентичності – топологія. Топологія - це узагальнення геометрії, яка займається класифікацією різних фігур і їх властивостей як інтегральних об'єктів. У звичайній геометрії квадрати, кола, трикутники унікальні в розумінні топологічних форм з унікальними властивостями. Так само, на рівні ідентичності «Бізнесмен», «Сімейний», «Професіонал» є окремі унікальні ролі з власними неповторними якостями.
А рівень ідентичності – рівень імен. Основним критерієм є заголовок рівня - ідентичність. Як в романі В. Ле Гуін «Чарівник Землі» знання справжніх імен навколишніх об'єктів робить майстер підходящим, а в НЛП – знаючи назви окремих частин особистості дає консультанту можливість зробити найбільш швидкі зміни. Як у звичайному програмування, ідентифікатори використовуються для доступу до інформації, тому в НЛП на цьому логічному рівні є ідентифікатори дуже великих цілісних комплексів нашого досвіду.
Чому представлені унікальні імена? Чому визначені унікальні цілісності? Що таке роль? Відповідає на вищому логічному рівні.
Місія та рівень передачі Роберта Ділта поєднує «Спіритву» в єдиний рівень, який також може бути перекладений як «східний»: Після того, як у нас є рівень, який, як правило, пов'язаний з «східним» досвідом. Він відноситься до свого почуття того, що виходить за межі особистого бачення себе і включає в себе ваш бачення більших систем, що оточують певні ролі, значення, переконання, думки, дії або відчуття. Цей рівень відноситься до того, що може бути баченням або «спіритом» особи, групи або організації.
На практиці особливий незалежний логічний рівень відрізняється від рівня «спіритуальний». Це називається "Місія".
Місія.
За визначенням енциклопедського словника "місія (від латинського хатіо - посилка, замовлення) - делегація, відправлена іншій країні з певним призначенням." Визначення не точна, але досить метафорично засвідчує суть досвіду, зібраного на даній рівні. Основним критерієм вибору є ключове слово «Розробка запасів». Це рівень маршрутів, викладених на “карті, що не територія”. Це стратегічний рівень, який відповідає питанням: Чому? Для чого? Що таке точка? Відповіді на стратегічні питання на рівні місії дозволяють підібрати досвід, необхідний для реалізації місії, починаючи від необхідних ролей до конкретного сенсорного верифікованого середовища. Модель цього процесу втілюється, наприклад, в RPG комп'ютерних іграх, де, знаючи завдання і маршрут, що пройтися, можна вибрати для себе підходящий герой: воїн, магія або навіть тиф, налаштовують необхідні здібності «скеле» і підібрали праву зброю-виховання.
Продовжувати з метафором «науковий» рівень місії розкриває рівні філософського та метафізичного досвіду щодо систем, що перевищує індивідуальну особу або ідентичність.