Норвезька риба

Кожна зими арктичні коди виконує власний обряд: мільйони риб, які подорожують тисяч кілометрів від вод Барентського моря до Лофотенів, щоб викласти яйця в теплі води, «з підігрівом». Гольфстрім. Для Borg Iversen мій друг, норвезький капітан з винятково характерним зовнішнім виглядом як вітрильник і вікінг, взимку важко, але найцікавіший час. Кожна 2-3 дні вона виходить в ніч від гавань рибальського містечка Балстад до відкритого моря на 12-15 годин кодної риболовлі.

Щоб зрозуміти, які люди живуть на Лофіні, і як половити 3 тонни код практично своїми руками в одну ніч - поїхати на подорож з Borg.

Борж, як і всі норвезькі моряки, є дуже відкритим і гостинним вітрильником. Він риболовля протягом 40 років. Взимку - серйозна робота, зловживаю код, а влітку - туристичні поїздки, індивідуальні рибні тури. Його корабель 26 років і Borghe провів більшу частину свого життя на ньому.
А холодний вітер з моря відкидає рештки снігу на марині, і я розповідаю Borg, як ми пережили буру останню ніч в рибальській хата - rhorbu. Такі історії про скелястих будиночках не дивують Борг: штормів взимку на Лофонені часті. Але він все одно вирішує піти на відкритий море вдень, не вночі. Чому вночі? Borghe відповідей: «Це необхідно встигнути перевозити рибу вранці до складу, хлопці в складській роботі в день зрушення». По суті, норвезький рибний сезон з січня по квітень, всього 4 місяців на рік. Саме в цей час код надійде спавн в Лофотен.

р.

В очікуванні цікавої пригоди, Borg і я опинився на дорозі. Корабель повільно відходить від мокрого пальця, що пролягає на слабких хвилях harbor. Боргові життєздатні маневри між нескінченними скелями і маяками, які розбризли береги Балстаду. У той же час, одна око керується годинником біатлона на маленькому телевізорі в кабіні. І знову норвезькі збивали росіяни в фіналі - Борг чаї мене трохи, щоперспективна боротьба між росіянами і норвезькими на Олімпійських іграх Сочі. Тим не менш, Бурговий корабель залишає гавань і ми відразу відчуваємо темп бурового моря. корабель, як чіп, кидає від гребінець до гребінці темних безспокійних хвиль. Як я гойдаю з боку до бока, Борґе, сходу в головку капітана, спокійно пояснюється, де ми йдемо, показуємо наш звичний шлях. За 2 години слід виїхати на море, від островів, і почати риболовлю. Кеш-Боргхе-коде традиційним способом, який не менше 500 років. Він називається «довгими лініями» або довгими лініями.

Як ми відчуваємо? Для того, щоб сказати поганий, щоб лежати. Через півгодини ми почали повертатися назад. Хлопці, бідні учасники нашого фототуру, попросили на судно з мене.
Спочатку в бухті все було порівняно спокійно. Коли ми були в бухті. Ми виходимо до моря, і вона була гіршою, але вона була переносна: ми летемо тільки з стіни до стіни, не доторкнувшись стелі.
Але вночі він почав. Тоді я поставила камеру вниз і зробив щось більш важливе.
Погані хлопці провели всю поїздку в біль і страждання, зелені, лежачи в цих ліжках. Вони ніколи не отримали, щоб побачити, що це традиційне рибальство було.
Не дивно Bjorge попередив нас на початку подорожі: рюкзаки на борту корабля - погана удача! Це сталося. Але пізно - рюкзаки вже не потрібні.

Складання тихого бухти. Для останнього часу ви можете стояти нічого.

р.

- Ви бачите ці барвисті лінії? Боргуючі точки до монітора прибивають до основи і закріплюють до кутів. Це довгі лінії або довгі лінії. Простіше кажучи, Borghe простягається довгою лінією (750 метрів) з великою кількістю гачок з приманкою, а потім збирає лов, затягування лінії на дошку за допомогою спеціальних барабанів. Тепер Borg набагато простіше плавати, і він керує судном і риболовлею самостійно. Він просто кладе судно на автопілот, синхронізований з комп'ютерною навігацією системи. Він зробив виняток для мене, взявши його на дошку. Він каже, що іноді я хочу поговорити, розповісти молоді люди цікавим оповіданням. «Це серце корабля, без нього ви не можете піти в море, будь-які електронні електроніка не можуть зникнути, а компас ніколи не зникне. й

У відкритих морських хвилях 4-5 метрів висотні. Borghe jokingly підтримує мене, чіпляючи деякі деталі під рукою, викликаючи процес «світлення» корабля від хвилі до хвилі «серфінг». Для організму непристойний до моря, важливий порожній живіт і свіже повітря. І вже доступні, тому після того, як деякий час рейсів з одного боку до іншої кабіни капітана я прийшов до моїх почуттів. Ми починаємо шукати на початку «лінії» - це позначається буйом з рефлектором. Вже починає темніти, але гострий погляд Borghe швидко знаходить червоний прапор між кришками хвиль. Кінці лінії закріплюються і знаходяться на різних глибинах. Глибині контролюються буйами. Боргьба ловить буй - і починає вибрати мотузку, щоб знайти кінець лінії. Але потім ми не будемо: лінія відірвати мотузку. Шторм необхідно розбити ненадійний вузол. Або можливо, це було поганим удачі: Я взяв свій рюкзак з фотообладнанням на борту, який є поганим знаком для моряків. До речі, наплічник зробив себе, летивши з підлоги практично до стелі кабіни, поки не прив'язував його до ноги столу.

Про дії органів влади, прокоментуючи прагнення великих нафтових компаній розвивати нові офшори: «Філінг – основа життя людей на Лофонті, частина своїх традицій та способу життя. Близько 25 тис. мешканців мешкають на Лофонті, а майже кожен другий мешканець – якось пов’язаний з морем. Більше 500 суден виходять взимку, щоб зловити код. Я впевнений, що 99% рибалок в Лофотен проти розгортання нових бурових установок морського океану. Більше 1,7 мільярдів тонн коду, які живуть в Барентському морі, і деякі приходять до Лофотен. Будь-яка несправність може призвести до глобальної катастрофи. й
Борг вважає, що розвиток поличок в Лофотені тільки справа часу. Норвегія є найбагатшою країною світу завдяки олії, а масло голка не дасть країні йти. На північних полях поступово виснажуються, і Lofoten, найперспективніший регіон для Статуту, норвезької нафтової компанії, залишається доручено.
Деякі аналітики оцінюють поля нафти на 1,3 млрд бочках. Норвегія займає третє місце у світі з точки зору експорту нафти. Малоросійське населення в Норвегії зробило її дуже багатою країною. У нафтопромисловій галузі не допускаються вітчизняні масла. А уряд контролює ресурси країни: масло в Норвегії дійсно відноситься до людей. По дорозі, Росія та Норвегія постійно занурюються на володіння приморськими поличками Барентського моря. У будь-якому випадку життя Lofoten різко зміниться в найближчі десятиліття, якщо нафтопромислова галузь потрапляє в архіпелаго.

Ми прокинулися в інший кінець лінії, також половили анкером, трос - і тут, неприпустимо, лінія була в місці. Борг кладемо кінець на великий барабан, керований двигуном корабля, і почав тягнути лінію, поставивши судно на тихому курсі, що вказує на автопілот закінчення лінії. Що стосується близько 2 годин, ми дратуємо і спійманий cod. Це перша риба! Арктики в норвезьких звуках, таких як «Skrei», що означає буквально «турист». Кожен 3-5 метрів на лінії - гачки з приманкою. Боргьба стоїть на краю сходового корабля, а з крадіжкою руху, багре (липка з гаком в кінці) тягне рибу на борт, як тільки гачок підійде барабан. Враховуючи, що Borg вже шостий декаплікація старого моряка просто дивиться мене: буквально з однією рукою в другому, Borghe кидає рибу вагою до 25 кілограмів в контейнер. А потім є момент: велика риба вимкнена гачок, хвостаючи гучно ковзати на хвилі. Borghe зворотний зв'язок (всі важелі під рукою), перехоплює палицю harpoon і nimblely повертає чуйність на дошці. Все це відбувається так швидко, щоб ви не встигли зрозуміти, як риба закінчилася контейнером. Після того, як вся лінія намотується в великому контейнері, Borghe вбиває рибу, обтягуючи її ножем під підстилками, а потім переносить його в ємність води.

Заточки багора.

Респити - чашка кави з шоколадним печивом - і назад до роботи. Тепер потрібно розтягувати нову лінію свіжою приманкою. В якості приманки Borghe використовують креветки або шматочки оселедця. Лінія досить швидко розморожує - не потрібно дратувати. Ніч вже покривається морем. Тепер є сильний дощ, елементи не підлягають. Борг не дивно: взимку виникають гірші умови: снігові бурі, скління на кораблі ...

р.

Я з'явився в салоні Borg протягом декількох годин під звуком дощу і двигуна корабля. Я прокинувся на третій лінії - Borg все ще пропонує мені чашку кави з такою ж веселою посмішки. Ми вийшли трохи з курсу: виявилося, що в ході моїх рейсів в салоні я трохи збивав електроніку, і довелося настоювати трохи переналаштувати пристрої. Борге трохи проціджують: без навігаційної електроніки в такій шторі і стіні дощу дуже важко дістатися до землі серед гострих скелі Лофотен. Але нічого, виправивши всі пристрої, їх надійність висока. Шукаємо останнього маркера, скануючи море потужним ліхтарем. 3-4 кола навколо точки на карті – і ми помітили відображення буйного рефлектора.

Ще 2 години і третій рядок завершено: Боргу повернулися в салон і ми встигли знову поспілкуватися.
Сьогодні лов - 500 риби, яка становить близько 1,5 тонн риби, говорить Borghe. - Це не поганий результат. У мене є квоти для сезонного рибного лову: це дозволено ловити близько 100 тонн коду за сезон. Уряд регулює як рибальські місця, так і квоти: Borg необхідно заповнити книгу.
Але чому Borghe використовують такий традиційний спосіб риболовлі, не траулінг, не використовуючи сітки? Я люблю свою роботу, люблю море і традиції нашої землі. Коли ви живете в гармонії з рідною землею, з морем, робота весела. й

Р

Дві години їздить додому, говорячи і нав’язливі оповідання, і це не до 4 ранку, що ми отримуємо на твердій землі. По-перше, я був повністю вичерпаний, що ніч, який не вірний Borg. На обличчі – не найменший слід втоми, тільки той же хороший посмішка і думаний сходження з виразним рухом «Я, Я, Я...» на початку кожного вироку. Запрошуйте мене, щоб побачити наступний день, який збирався з рибою.
У деяких видах коматозу мішки наших тіл впало в вагони і через деякий час рясно закінчилися в ріг.

Наступного дня, який ледве відірвав себе в похмуру погоду, я пішов знову подивитися на рибу. Не потрібно йти далеко: в кожному невеликому селищі архіпелагу є ряди стовпів, на які підвішені або кузов рибних головок. Боргові кораблі рибу на склад - а потім обробляється: відрізати голову, печінку, ікра, мову. Риба діляться на кілька сортів: свіжі, для сушіння і для соління. Риба в основному сушена. Що ви бачите у фотографіях особливий, характерний тільки для Lofoten способу висихання риби: він висить на відкритому повітрі з січня по травня. Риба не попередньо оброблена будь-яким чином: просто зав'язувати хвости - і повісити на стовпах. Температура на Лофіні оптимальна для висихання: з одного боку вона рідко падає нижче нуля, тому лід не стирає тканини риби, а з іншого - не занадто високий, щоб мухи і комахи не зіпсували код. У цьому випадку морква не може підібрати обмежену рибу з вище, сидячи на полях. Сильний морський вітер швидко висихає зв’язки риби, зменшуючи його вагу в 5 разів. Так виходить «концентрований» код, який дуже зручно перевозити, поки він не втратить поживні властивості і зберігається дуже довго. Щоб отримати майже свіжу рибу – просто додайте воду, як суп-пюре!

, Україна

Поговоріть з місцевими хлопцями, які працюють на їх фермі. Вони кажуть глави йдуть в Африку для супу.
Традиційні норвезькі хджелла (hjell) повісять не тільки тіла риби, але і їх голови. Виявляється, що глави також користуються великим попитом – вони експортуються в Африку і виготовляються з них супів.

Ось як залишатися на зиму.

3610Р. 4200Р.

Італійці та норвезькі поклоніння один одному: висушений код надходить переважно до Італії. І почав традиції приготування код в італійській кухні венеціанський купець Петро Коріні, який в 1432 році відвідав острови і приніс бочку сушеної риби. З тих пір італійці занурилися від улюблених страв норвезької кухні.

На наступний ранок я зустрівся з Borghe. Він весело привітав мене після іншої ночі соло риболовлі. На запитання:
- Одна тисяча!
до Одна тисяч кілограмів - тонна? - Я запитав.
Одна тисяча риби, всього 3 тонн! І найбільший важить близько 30 кілограмів!

Джерело: satorifoto.livejournal.com

Категории

Смотрите также

Новое и интересное